Kicsit eltűntem és éppen ezért nem is a korábban tervezett témával fogom folytatni. Mert fennforgás van/volt. Részint családi, részint csak váltott a gyermekem. Az alvás és az altatás ismét téma lett. Így összeszedtem, hogy is állunk ezzel. Íme 5 dolog, amit minden anyának tudnia kellene az altatásról!

Az altatás minden korosztálynál izgalmas. Mikor baba, mindig az anyukája melett szeretne lenni. Sokan imádjuk a hordozást, mikor a pici babánk hozzánk simul és bár már megszületett, mégis nagyon-nagyon közel van. Minden kis mosolyán, szempilláin, egy apró fürtöcske látványán elolvadunk, miközben örülünk, hogy kaptuk egy szusszanyásnyi időt. A nagyobbaknál más a helyzet, nekik egyre izgalmasabb a világ, kinek van kedve aludni, mikor felfedezni is lehet(ne)? Az izgalmas soha meg nem unható mesékről már ne is beszéljünk! 😉

Íme 5 dolog, amit érdemes számbavenned, mikor altatsz!

1. megfigyelés:

figyeld meg gyermeked, a napod és az aktuális helyzetet. Ha épp fájhat a foga, túlpörgött a fürdés alatt, kimaradt a délutáni alvás, hosszabbra sikerült a játszóterezés…stb, akkor könnyen elképzelhető, hogy nem fognak simán menni a dolgok. Ne várj csodát!

2. mondj NEMet a felesleges dolgoknak:

befeszülsz már az altatás gondolatától is? Bár imádsz összebújni a csemetéddel, mégis inkább egy kellemes fürdőre és egy hajmosásra vágysz? Ne aggódj mással is előfordul. Amit be kell látnod, hogy ezzel nem kerülsz közelebb a célodhoz, csupán feszültebb leszel. Finoman megfeszülnek izmaid és az agyad minden idegszála arra koncentrál: elaludt már? Nos, ettől nem fog. Sőt a gyerekek érzékelése irigylésreméltóan kifnomult. Könnyen átveheti hangulatod és még nehezebben lazul el. Ezért mondj nemet a felesleges gondolatoknak és legyél jelen!

3. érzések:

egy hosszabb altatás során igyekszel megkeresni a legkényelmesebb helyzetetket/poziciókat. De hidd el, van még tovább! Mi lenne, ha miközben a fejét tarod, nem húznád fel a vállad? Vajon pihegés helyett vehetsz egy nagy levegőt és kifújhatod magad? Igen! Az érzéseink sokszor becsapnak, a megszokott, ismerős helyzeteket könnyebben jelzik vissza jóként. Ha tágítod a határaid és több mindent kipróbálsz könnyebben megtalálod a valós egyensúlyt! Kísérletezz bátran!

4. a valóság:

adj magadnak teret, ne szűkítsd le a lehetőségeidet sem fejben, sem fizikailag! Figyelj befelé, ne legyél 10 perccel előrébb és ne rágódj a múlton. Akkor és ott legyél vele, éreztesd a szereteted, csodálkozz rá! Éld meg az örömét, engedd át magad ennek az időszaknak.

5. egység:

amint sikerült elengedned az elvárások által okozott feszültséget, a téves elképzeteket, megszületik köztetek a nyugalom és a pillanat élvezete. A babát könnyebben alszik el és te is könnyebben viseled esetleges hóbortjait. Ha változtatásra van szükség felismered és mersz változtatni, mert jelen vagy és képes vagy a legmegfelelőbb döntéseket meghozni.

+1

ha a fenti sor nem segít azonnal, ne keseredj el! Egyrészt ezt is érdemes gyakorolni ahhoz, hogy könnyebben és könnyebben indulj el az ismeretlen (szokatlan) úton. Másrészt ne feledd minden változik! Ha a mai nap hosszúnak is tűnt, holnap újabb ingerek érnek és újabb csodák várnak. Fogadd őket nyitottan!

Sikeres altatást!

 

Íratkozz fel hírlevélre

és használd az ajándék anyagokat

Az alábbi mezőket töltsd ki!

Amire számíthatsz:

*küldök egy 6 részes levélsorozatot, amelyben kifejezetten anyukás témákról lesz szó: várandósságról ringatásról, szoptatásról, babakocsizásról és további a kisgyermekes helyzetekről, munkábaállásról

*további érdekességeket, hogy tudd lehetséges, megszabadulni a hátfájástól és hogy anyukaként is lehetünk mind fizikailag, mind szellemileg frissek és kiegyensúlyozottak!